neljapäev, 12. veebruar 2015

Tartu Maraton on ukse ees

Pühapäeval lähen kuuendat korda Tartu Maratoni sõitma. 2012 ja 2013 jätsin maratoni vahele, 2014 ei toimud, õnneks ka ei registreerinud.
Tartu Maratoni lehelt minu tulemused
Kuuajalise põlvevigastuse tõttu olen suuskadel liikunud rohkem, kui seda oleksin tervena teinud. Hetkel on koos 1160km, mille läbimiseks on kulunud 95 tundi. Nii palju km pole ma kunagi varem enne maratoni kokku saanud. Ma ei ole neid km taga ajanud, nad on lihtsalt kogunenud. Näiteks 145km on tulnud suusa-o treeningutena.

väljavõte treeningpäevikust. suusatreeningud nädalate kaupa.

Esimesed km hakkasid kogunema juba novembris (22.11), kui vasikavaimustusega sai mööda lumekirmet murul sõidetud. Esimene normaalsem sõitmine oli 7.detsember Tehvandil, kus oli 2,75km pikkune rada. Edulisemalt hakkas km tulema alles detsembri lõpus.

Kuigi km on kogunenud normaalselt, siis on hetkel selline tunne, et tegelikult pole õieti suusatada saanudki. Loodusliku lumega on suhteliselt kitsas olnud ja sellest tulenevalt pole klassikat palju sõitnudki. Tagatipuks veel suusa murdumine enne Soome minekut. Just Soomes oleks saanud normaalselt klassikat sõita. Nendest tingimustest tulenevalt olen küllaltki palju liikunud paaristõugetega. Seda isegi Tehvandil, kui põlv ei lubanud muudmoodi valuvabalt sõita.

Kuid õnneks oman nüüd uut suusapaari, mis õnnestus soetada ühe spordipoe suurema allahindluse ajal. Kahel korral olen uued Madshused alla saanud, natuke õrnakesed tunduvad, kuid loodetavasti peavad ikka mõnda aega vastu. Enne pühapäevast maratoni on vaja pidamisala pikkus korralikult paika saada, kuna poes määratud ala ei tundu see päris õige olevat.
Esimest korda uusi suuski proovimas


Pühapäeval stardin kolmandast grupist numbri 324 all. See kui mitu kohta suudan tõusta on keeruline prognoosida, kuid rajale lähen enesekindlamana kui kunagi varem. Pole kunagi nii heas seisus joonele läinud. Nüüd tehke kommentaariumisse pakkumisi, mis kohal ma platseerun finišiprotokollis. Miinimumeesmärgiks on 2010 tulemus üle sõita. Kas see ka õnnestub, selgub pühapäeval.

8 päeva enne maratoni tegin väga mõnusa treeningu Lähte suusaradadel


10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

213

Anonüümne ütles ...

Ma pakun 99.

Anonüümne ütles ...

miljon.

Silver ütles ...

Kui oled ka võistelnud või mõne maratoni varem sõitnud siis võiks ju mõelda 100st. Rahulike sõitude pealt kahtlane. Eriti arvestades, et stardid kolmandast grupist. Sinna sõit viimastel aastatel on nõudnud keskmist kiirust alla 3min/km. Alguses pead kõva kiirenduse tegema, et õigesse punti saada. Harimäeks peaks positsioon käes olema, pärast järgi võtmine kahtlane. Paarkümmend tippsuusatajat on vist ees vähem sel aastal ja see võib plaani reaalsemaks muuta. Olulised nipid - rongis laskumiselt tõusule minnes võta alati oma rada, rong takerdub tõusul tihti. Laskumisele minnes lükka alati kaks korda rohkem hoogu peale, kui väsinud keha tahaks.

Ats Sõnajalg ütles ...

Nõustun täiesti Silver Eensaarega ja tema mõtetega. Kui enne pole vormi testinud, siis ja tiba keeruline kohta ennustada. Trenne võib palju olla, aga kui paljud nendest efektiivsed on? Loodan, et oled väga targasti treeninud ja su keha on valmis selleks pingutuseks. Loodan, et sellisest stardigrupist startimine ei sega eriti sind ja saad kohe juba hiljemalt mingiks 10. kilomeetriks normaalsesse punti sisse. Neid näited leib, kus inimestel on see vägitegu õnnestunud, aga tuleb ka looma moodi vaeva näha ja ränka tööd teha. Ma arvan, et kui kõik olud on ideaali lähedased: õige määre, hea enesetunne, keha peab, õige taktika ja tempo valik, üsna varakult õigesse gruppi jõudmine- siis ongi TOP-100 koht reaalne. Edu tõusudel ja möödumistel!

Anonüümne ütles ...

Kilomeetreid on muidugi hirmus palju. Ma pakuks kohaks 114. Kui stardiksid eespoolt, siis top 100.

Marek N

Anonüümne ütles ...

Mina lihtsalt loodan, et su suusk vastu peab, pull nagu sa oled!

Võsavillu

Kristo ütles ...

Tänud nõuannete eest. Eks kusagil pole öeldud, et maraton kergelt kätte tuleb. Selles suhtes ei ole vahet, et kui hästi on treenitud, niikuinii endast maksimumi andes on raske sõita. Parema treenitusega on lihtsalt võimalik tulemustes kõrgemale kohale platseeruda. Suusaspordi juures on veel määrava tähtsusega see, et kui hästi õnnestub suusad libisema ja pidama saada.

Eks ennustamine ongi tänamatu töö, võrdub hetkel sisuliselt loto mängimisega. Tänavu teistele maratonidele pole ma tõesti jõudnud, õigemini pole ka kippunud neist osa võtma. Osa olen võtnud Tartu Suusatalve kolmest etappist, mis kõik on muidugi väga lühikesed võrreldes maratoniga, kuid suuskade valitsemisele ja liigutuste kiirusele on need kindlasti kaasa aidanud. Kindlasti on kasu ka ülejäänud treeningutest (jõuharjutused jooksutreeningud, sealjuures ka intensiivsed jooksutreeningud), mis aitavad taluda seda kolm tundi kestvat pingutust.

Eile õnnestus mul väga hea hinnaga saada korralikud One Way võistluskepid, mis ei vaju niimoodi läbi nagu minu eelmised kepid. Nüüd ei lähe vähemalt jõudu kaotsi tõuke ajal.

Jaagup ütles ...

Ma arvan, et sünniaasta (miinus 1900) kanti tuleb tulemus.

Kristo ütles ...

ònnitleme Sind 43. Tartu Maratoni läbimisel! Aeg 03:25:19, koht 209. Järgmine maraton - 33. Tartu Jooksumaraton! Maraton on elamus! 1182 - Teab ja ühendab!