pühapäev, 8. veebruar 2015

Soome treeningud 2

Turus toimunud lühikese nädalalõpulaagri järel läks suund Kangasala peale. Laager võttis nii läbi või õigemini võttis läbi see, et ma polnud palju jooksutreeninguid teinud pärast põlvevigastust. Kangasalas olles üritasin võimalikult palju häid lumetingimusi ära kasutada ja ka Kangasala SK treeningutest osa võtta.

Esmaspäev
Äratuseks väike sörk Vibramitega, et vaadata, mis seisus on suusarajad.
Jooks 0:17 ja 2,8km.

Paar tundi hiljem suundusin põhitreeningule, kus mõnuga suusatasin nendel radadel, kus ma tavaliselt olen ilma lumeta jooksnud. Sõitsin enamuses paaristõugetega, järsemad nukid vabatehnikas, kuna üks paar normaalseid klassika suuski andis otsad enne Soome minekut ja suusad millega sõitsin on nii pehmed, et kui sinna määre ka alla panna, siis edasi liikumine pole lihtsamate killast. Treeningu lõpuks olin täiesti kapsas ja suusarajalt korterisse jooksmine ei tulnud kõne allagi.
Jooks 0:08 ja 1,1km (mäe otsa), suusk 2:15 ja 32km.

Teisipäev
Hommikul värske lume peal taas paaristõukeid. Osaliselt koos klubikaaslastega. Oleks pikemaltki teinud, aga õhtune treening tõotas tulla piisavalt asjalik, et enda jõuvarusid hoida.
Suusk 1:08 ja 13,4km

Õhtul Antti Harju juhendamisel koos AV-rühmaga kiirusemäng Kauppis 2,6km ringi peal, kus näiteks üks tõus kestis üle minuti. Põhiosa nägi välja selline, et erineva pikkusega lõigud vaheldusid kergemate jooksupausidega. Järgneval pildil näeb täpsemalt, mis lõikudega oli tegu. Kõige lõpuks veel 5x18-20sekundit pikad tõusulõigud, mis võtsid viimased mahlad välja. Tõusulõikude vahel oli rahulik kõndimine mäest alla.
Jooks 1:16 ja 15,3km
väljavõte treeningu põhiosast


Kolmapäev
Hommikul  klubikaaslase, Santeriga, suusatamine, taas paaristõugetega. Trenni teises pooles sain natuke hõlpu sellega, et treeningpartneril jäi lumi suusa alla kinni.
Suusk 1:34 ja 20,4km

Õhtul kolme klubikaaslasega pikem jooksuots aeroobse läve all. Teisipäeva õhtune kiirusemäng oli veel kehas nii sees, et pundis püsimine oli kaunis keeruline ettevõtmine, eriti kui liiguti vahepeal mitmeid kilomeetreid 4:20min/km. Pärast jooksu pool tunnikest kõhulihase harjutusi.
Jooks 1:25 ja 18,6km. Jõuharjutused 0:32

Neljapäev
Hommikul kerge sörgiga suusavarustus käes suusarajale ja tiksusin vabatehnikas. Treeningu esimene pool tuli kergemalt kui teine. Väsimus eelmistest treeningutest vajus justkui õlgadele ja tuli end kodu poole lohistada. Sellist asja juhtub minu puhul haruharva. Sörgiga tagasi koju.
Suusk 1:06 ja 12,4km. Jooks 0:10 ja 1,7km

Õhtul pimedas ja lumehanges orienteerumislõigud. Taas AV-rühmaga. Kohal olid Antti Harju, Santeri Sainio ja Jarkko Huovila. Kokku tehti kuus lõiku, mille vahel oli kerge hingetõmbepaus. Murekohaks olin minul teeradade pealt maha keeramine, kuid muidu sujus kõik ilusti ja oli väärt metsa minemist. Lumehanges jooksmine ei tundunud üldse raske tegevusena. Lisandus soojendus ja lõdvestusjooks.
Orienteerumine 0:52 ja 6,2km. Jooks 0:16 ja 2,8km
Aitovuori lõigud


Reede
Treeningute koha pealt tegin kerge päeva. Käisin nii-öelda suuskadel tatsamas ja kaardistasin Kangasala kohalikke suusa- ja jalgradu, et läbi viia suusa-o treening.
Suusaorienteerumine 1:45 ja 14,4km

Laupäev
Testjooks Pyynikis, kus Tampere klubid on vähemalt üle 20aasta käinud mõõtu võtmas. Osalesin esimest korda. Lisaks minule oli joonel veel neli klubikaaslast. Võtsin alguses tasa ja targu kolmanda koha sisse, kuna oli väike aukartus treppide ees, mis tulid pärast kolme km täitmist. Enne treppe kustus ära Santeri, mees kelle sabas vaevu suutsin teisipäevase ja kolmapäevase treeningu läbi teha. Treppe jäin võtma koos Jerega, kellest lootsin vabaneda kohe pärast mäe otsa jõudmist, aga tossud vs naelad jäi lahtise lume peal kaotajaks ja eest vajusin alles viiendal km laskumisel. Sain väikse vahe sisse ja hoidsin seda kuni lõpuni. Reedese päeva kergemini võtmine tegi organismile ainult head, otsest treeningväsimust ei tundnud. Santeri suutis 100m enne finišit õla paigast kukkuda ja ei saanud lõpuni joosta.
Testjooks 27:30 ja 7,6km. Soojendusjooks 0:21 ja 4,2km
Stardis ainult tugevad. Paremalt Mikko, Jere, mina, Sane ja Samu.

testjooksu tõusugraafik

testjooksu ring


Õhtul pulmad Soome moodi ehk paari läksid orienteerujad Outi ja Juho.


Pühapäev
Rahulikumas tempos klassikalises stiilis liikumine. Sain laenuks klassikasuusad.
Suusk 1:56 ja 21,2km.
lund oli õnneks piisavalt


Esmaspäev
Joostes suusarajale ja klassikat sõitma. Kahjuks tuli uut lund peale ja laenatud suuskadel oli all pidamisteip, mis kakkus lume alla. Nii kujunes treeningust suusavahetusega sõit, kus vahetasin suuski poole pealt ja jätkasin vabatehnikas. Käisin vaatamas ka reedel kaardistatud suusavõrku, kuna vahepeal oli tulnud uut lund peale.
Jooks 0:06 ja 0,9km. Suusk 2:17 ja 24,9km.

Õhtul käisin talviseid suusatingimusi uutel suusaradadel proovimas. Sellel korral Pälkänel, kus olin siiani ainult suvistes tingimustes ringi liikunud. Treening sai tehtud huvitavamaks sellega, et panin planšetile ühe Norra suusa-o kaardi. Kaarti sai vaadata ainult valgustuspostidest mööda sõites ehk ainult mõne sekundi, järgmise posti juures tuli jätka samast kohast.
Suusk 1:05 ja 11,8km.

Teisipäev
Viisin läbi suusa-o treeningu. Kaardistustööd olid siis varem tehtud ja ülesandeks oli punktikohad tähistada ja iga lõigu alguses uus kaart ette anda. Põhimõtteliselt sõitsin kõik lõigud kaasa ja korjasin mõni sekund pärast punkti võtmist punkti üles.
Suusaorienteerumine 2:25 ja 20,4km.
suusa-o lõigud




Kokkuvõtvalt võib öelda, et kasutasin Soomes olles kõiki pakutavaid võimalusi, tegin kaasa 12päeva jooksul kõik treeningud, mis välja pakuti ja ülejäänud treeningute puhul liikusin suuskadel looduslikul lumel. 

Kommentaare ei ole: