pühapäev, 31. detsember 2017

Spordiaasta 2017


Aasta teises pooles on blogieetris olnud vaikus, kuid õnneks ei tähenda see vaikust ka minu treeningutes ja võistluses. Treeningud juba täie hooga 2018 hooajaks käimas, seega võtan kiirelt veel aasta 2017 kokku. Kahtlemata oli haripunktiks kodused maailmameistrivõistlused. Sisuliselt olid enne MM-i kõik treeningud ja võistlused suunatud MM-ile, tiitlivõistlustejärgselt aga kindlat rõhku ma millelegi ei pannud.

Võistlushooaja esimese kuu, aprilli, ajal vältisin sihilikult üle võistlemist ja tegin nädalavahetuse kohta ainult ühe stardi. Kokku viis starti, millest õnnestusid kaks teatevõistluse esimese vahetuse jooksu. Esimene neist aprilli alguses Rootsis, teine Tallinna vanalinnas Jüriöö. Enam-vähem kordaläinuks saab lugeda Peko Kevade lühirada. Ülejäänud kaks, lihavõttesprint Võrus linnas ja Tiomila läksid minu jaoks selgelt miinuspoolele.

Mai pidi selgeks tegema, kes on piisavalt tegija, et Eestimaa mulla peal toimuval suurvõistlusel kodumaad esindada ja kes mitte. EMV lühiraja 27.koht jääb ülekaalukalt halvimaks soorituseks aasta peale. Teates rikkusin hea võimaluse sõduritele vastu hakata sellega, et hakkasin liblikat vale pidi läbima, kuid õnneks füüsiliselt hea päev aitas seda kompenseerida. Siiski sai hea vorm kohe põntsu haigusega, kuid katsevõistlused olid juba ukse ees. Kolmest stardist kaks õnnestusid. Põlva sprindis pingutasin, veremaitse suus, Küka lühirajal ebaõnnestusin täielikult, Kütioru tavarajal võtsin end kokku ja olin parim eestlane.

Viimased katsekad leidsid aset mai lõpus Soomes, kus toimusid MK-d. Neljast stardist ainult esimene, sprinditeade, õnnestus, kus tegin oma elu parima jooksu antud distsipliinis. Ülejäänud kolm starti oli pettumus. Mai lõpuks oli niivõrd selge, et ettevalmistus hooajaks pole olnud parim. Kõik võistlused, kus olid vähegi suuremad tõusud sees, olid juba enne starti kaotatud. Koondisse sain esimese hooga ainult sprindis, muidu varupingil.

Juunis tuli viimane lihv vormile anda, kuid seda ilma ühegi sprindivõistluseta, üldse sai enne MM-i ainult kolm võistlusstarti sprindis. Juuni võistlused jäid kõik kuu keskele ühe nädala sisse. Algas see Sõjaväelaste MM-iga Soomes, kus kavas oli lühirada, tavarada (lühendatud) ja teade. Esimene ja viimane läksid aia taha, ka tavaraja esimene etapp läks nihu, kuid sealt edasi oli tehniliselt väärikas sooritus ja füüsiliselt töötas mootor eeskujulikult. Nädala lõpetas Jukola avavahetus, kuhu läksin sisuliselt väsinud jalgadega, kuid suutsin sellegipoolest teha väga hea tõusvas joones jooksu, kus raja viimasel tehnilisel osal suutsin üksi liidritelt aega tagasi võtta ja oma grupilt eest ära joosta.

Juuni viimasel päeval sai kodulinnas joosta MM-i sprindi eeljooksu. Rajal tehniliselt probleeme polnud ja suutsin end ilusti finaali joosta.  Järgmisel päeval finaalis oli täiesti tühi, olin eeljooksus endast kõik välja pannud ja keha polnud valmis teist päeva järjest sprindis võistlema. Siiski tuli pea püsti rada läbida ja välja pigistada see, mis oli tollel hetkel sees. Sprindijärgselt sain teada, et Sanderi haiguse tõttu tuleb mul ilmselt tavarada jooksma minna.

Kaks puhkepäeva ja sain taaskord võimaluse näidata, milleks olen võimeline ja sellel korral metsas, kus ma tunnen end kordi mugavamalt kui linnaruumis orienteerudes, kuna seal mängib suuremat rolli reaalne orienteerumisoskus. Rõuge metsad pakkusid korralikku elamust, isegi et liiga pikka elamust: natuke üle kahetunnise pingutuse tulemuseks kujunes elu parim MM-i sooritus ehk 30.koht. Ilma liialdusteta oleks täiesti võimalik olnud ka top20, väga heal juhul ka top15, kuid jõuvarude ja oma oskuste ülehindamine seda siiski ei lubanud. Ülisuuri prohmakaid siiski vältisin ja suutsin kodus võistlemist nautida.

Tagantjärele targana võinuks võistlemise pärast MM-i ära lõpetada, kuna füüsiline ettevalmistus oli piisav ainult MM-ni. Kuid seda julgust polnud kusagil ja jätkasin hambad ristis võistlemist. Jada, mida ei oleks pidanud läbi tegema:

  • Maailmamängud Poolas - sprint, lühirada, teade
  • Siguldas Kauss - lühirada, tavarada
  • Valmiera MV - lühirada, tavarada
  • MK Lätis - lühirada, teade, sprint
  • EMV tavarada
  • EMV öine (haigena)
  • Šveitsi MK - tavarada, lühirada, sprinditeade
  • 25manna
Mitte ükski neist startidest ei olnud füüsiliselt nauditavad. Kui aeroobne põhi oleks tugevam olnud, siis saanuks kõik selle möödaminnes ära teha, kuid mitte sellel korral. Kindlasti ei olnud tegemist pingelangusega pärast MM-i, vaid lihtsalt talvine ettevalmistus ei lubanud rohkemat. 

Aasta kõige nõrgemaks kohaks pean füüsilise poole pealt tõusude võtmist, lausikul jooksmine pole probleem. Kohe, kui rajal on paar järsemat tõusu sees või rada käibki ainult üles alla, siis kehal tuli piiraja ette. Üldine vastupidavus ja kannatamisvõime on head, kuid mitte tõusudel.
Läti MK. 2018 peab sellist matkamist vähem olema


Pingutan nii palju, kui see on minu võimuses, et see viga saab ära parandatud. Rõhk on jalgade tugevdamisel, seda nii pehmel pinnasel kui ka tõusudel. Kõik see peaks andma palju paremad võimalused maailma parimate vastu võistelda, seda siis Šveitsis euroopakatel ja Lätis maailmameistrivõistlustel. Eesmärk on laduda põhi alla ja MM 30.koht suure varuga ära parandada.

2018 tuleb elu parim hooaeg!!!

1 kommentaar:

kodulehe tegemine ütles ...

Väga huvitav blogi, edu Teile!