teisipäev, 23. juuni 2020

Haanja ÖÖ / Jukola eri

Eesti o-kalender on olnud sisuliselt aastaid oma harjumuspärases rütmis, ikka algab hooaeg aprillis samade võistlustega ja läheb oma jada pidi hooaja lõpuni välja. Tänavu on läinud aga teisiti, kalender löödi puhtaks, need täideti püsiradadega, mis olid asjalikumad, kui muidu korraldatavad päevakud või isegi tehnilisemad, kui mõni võistlus.

Haanjas ei passitud ka käed rüpes, vaid läinud nädalavahetusel korraldati midagi ägedat. Välja selgitati Haanjamaa parim ööorienteeruja. Kõike seda sellise formaadi ja suurejoonelisusega, mida Eesti o-maastik polnud sellise osavõtjate arvu juures näinud.

Tehniline maastik, normaalse pikkusega rada, jaamad metsas, GPS-d seljas, otseülekanne koos kommenteerijatega, spordipuhvet, soe saun, seltskond - mida sa hing veel ihkad. Stardinimekirja pikkust vaadates ja kohapeal olles võiski jääda tunne, et tegemist on eravõistlusega. Kuid sellest polnud midagi, kes oli kohal, see oli kohal, ülejäänud said otseülekannet vaadata.

Stardis tuli kõlaritest täpselt sama tekst, mis muidu Jukola stardis. Olles Jukolal avavahetust jooksnud, siis päris sama värin sisse ei tulnud, kuid õige meeleolu lõi küll. Soojenduseks sai joosta pikemalt mööda suusaradu, kuid siis tuli orienteeruma hakata. Haarasin ohjad enda kätte, et saaksin just oma rütmis punkte noppima hakata.

Kui alguses veel mõnel vastujooksul õnnestus näha ka konkurente, siis muidu ülejäänud raja ajal puutusin kokku ainult Lauriga. Esimesed pool tundi püsisin kerge õhuvahega ees, sealt edasi läks sooritus rind-rinna kõrval jooksmiseks. Huvitavaks tegigi võistluse see, et kasutusel oli hajutus, kus sportlased reaalselt ei läbigi kokkuvõtte sama rada, vaid käivad oma hajutuses ja jätkavad oma rada. See pani järjepidevalt tegema oma tööd.

Enne võistluskeskusest läbijooksu jäin küll pikema hajutuse tõttu korra maha, kuid üsna pea oli taas olukord viigis ja tuli viimasel 1 km peal lõpplahendus enda kasuks vormistada. Viimasel etapil tegime eraldi valikud ja edasi tuli korraks jalad kõhu alt välja võtta ja joosta. Ja nagu üks otseülekande kommenteerijatest ennustas, siis ma lihtsalt tahtsin seda rohkem.

Tänud Laurile hea treeningvõistluse eest! Üksi ees joostes poleks see pooltki nii põnev olnud. Ja hea meel on mu enda tehnilise soorituse üle. Niivõrd tehnilisel rajal ja veel öösel, ilmselt üks parimaid sooritusi, kui arvestada ka kiirust, millega rada sai läbitud.

Koduleht
Tulemused
GPS
Otseülekande kordus

Haanja ÖÖ tulemused


Haanja ÖÖ teekond


Aga see polnud kõik. Laupäeva lõuna ajal sai Krabil joosta 4,3 km pikkust rada. Uus ja huvitav maastik nõudis 100% keskendumist, et küllaltki tasasel, kuid samas peitlikul maastikul näha neid objekte, mis aitaks ühest punktist teise minna. Oli igati väärt treening ja hea tempokas sissejuhatus öiseks katsumuseks. Suured lisapunktid selle eest, et isegi sellisele treeningule oli starditee kõrvale mõned punktid pandud, et oleks lihtsam sisse elada ja sooja teha.
Krabi treeningu teekond


Kuid ka see polnud kõik, pühapäeval sai Haanjas teha lõdvestava lühiraja, kus keskendumine kippus hajuma pärast öist 100% keskendumist. Kuid see oli igati seda väärt, et viimased mahlad nii Haanjast kui organismist välja pigistada.
Haanja treeningu teekond


Igatahes aitäh korraldajatele kogu selle entusiasmi eest! See üritus oleks väärinud kordades rohkem osavõtjaid.  Konkreetselt sellest üritusest ei pea saama traditsiooni, kuid tore oleks, kui sarnaseid kastist välja orienteerumisjooksu võistlusi/nädalalõppe oleks veel.

Kommentaare ei ole: