teisipäev, 25. aprill 2023

Jüriöö ennustusmäng ja Jüriöö tulevik

Jüriöö kipub kuidagi mööda suuremaid linnu käima. Sellised cityrace tüüpi võistlused orienteerumise koha pealt ei paku pooltki seda, mida pakuks metsasem maastik. Linnas on sisuliselt füüsilise erinevuse mõõtmine, kuna just selliste pikemate etappidega ei ole väga vahet kust poolt minna. Vahed on marginaalsed ja valelt poolt ühte maja minemised kaovad selle pika raja sisse ära. Metsas tuleks orienteerumise element selgemalt mängu. 


Rongkäigu pärast ei pea muretsema, seda näevad niikuinii ainult need, kes juhuslikult satuvad mööda minema. Võistlus korraldame ikka enda pärast. Praeguse trendi järgi peaks nii Tallinna kui ka Tartu linnapäevakulised olema ideaalsed Jüriööl osalejad, kuid osalejate numbrites see ei kajastu kuidagi. Jüriööl osalevad ikka need, kes muidu käivad ka metsas. 

Tänapäeva tehnoloogia ja võimaluste juures ei pea alati olema mingi keskus/koolimaja vms võisltuskeskuseks. Samas arusaadavalt ei julge keegi veel Jüriööd täiesti metsa viia, kuid neid kohti, kus on mets ja ongi mingit sorti taristu olemas on veel. Ja arvestada tasub sellega, et kevadeti on paljud kohad palju paremini joostavad ja nähtavad, kui seda südasuvel. 

Mõned näited, kus võiks minu arvates Jüriöö toimuda: 

  • Kõrvemaa Spordikeskus 
  • Jõulumäe 
  • Mõedaku
  • Pannjärve
  • Pala 
  • Kääriku 
  • Värska
  • Taevaskoja 
Üheksaks aastaks juba mureta. 

Jaga oma mõtteid kommentaarides ja paku välja, kus sina tahaksid Jüriööd joosta.


Jüriöö ennustusmäng:

Kokku tuli 31 ennustust, piilujaid oli kümneid kordi rohkem. Esikohale ennustati just neid võistkondi, kes lõpuks ka rajal võidu nimel pingutasid. Peko 17, Ilves 14, peale jäi lõpuks Ilves. Kolmanda koha nimel oli ennustuses heitlus Tammede ja Peko 2 vahel, Tammed jäid sellel korral peale. Lõpuks top 6 hulka mitte jõudnud võistkondadest sai ennustajatelt enim hääli Joka, kokku üheksa.

Esimese vahetuse võitjaks panustati enim Martin Vilismäed, seda 12 korral. Avavahetuse võit temale ka lõpuks kuulus.

Mareldi pealambi saab endale küll ainult enim punkte kogunud ennustaja, kuid toon välja esikolmiku, kuna esikoha nimel käis tõsine heitlus ja võitja lubas endale ainult ühe eksimuse. Maksimaalselt oli võimalik koguda 21 punkti.

  1. Kadri Kadakas - 18 punkti
  2. Uku-Laur Tali - 17 punkti
  3. Tõnu Lillelaid - 16 punkti
Kadri ainus eksimus tuli sellest, et ta ennustas Jokat neljandale kohale, muidu kõik võistkonnad õige koha peal ja ka esimese vahetuse võitja õige. Palju õnne!

Kes teab, tulevikus võib midagi sarnast veel juhtuda. Aga hetkel on pigem hea meel selle üle, et Eesti orienteerumisel läheb hästi ja et kõigil on väärt pealamp olemas. 


1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Palivere Pikajalamägi kindlasti sobiv Jüriöö öise orienteerumisvõistluse korraldamiseks, on liigendatud o-maastik ja vajalik taristu suurvõistluse korraldamiseks