esmaspäev, 17. aprill 2023

Laagerdamas Norras


11 päeva Norras laagerdamist selja taga. Eesmärk olla nii tehniliselt kui füüsiliselt paremini valmis aprilli lõpus toimuvateks maailmakarikaetappideks just seal samas Norras.

Piirkond, kus MK toimub, on sama, mis 2019 aaastal oli MM. Seega juba enne seda laagrit olin seal piirkonnas umbes 30 päeva jagu orienteerunud. Mingid mälestused on eredamalt meeles, osad juba tuhmunud. Päris otse MK-le vana kogemuse pealt ei soovinud minna. 

Laager numbrites:

  • 11 kalendripäeva
  • 10 orienteerumist
    • 2 võistlusstarti
    • 4 intensiivset
    • 2 öist 
  • 76,5 km orienteerumist
  • 94,1 km jooksmist
  • tõusumeetreid 3020
Esimesed kolm treenigut läksid sisse elamiseks, siis edasi sai läbi teha kaks treeningvõistlust, mida dirigeeris Soome koondise peatreener Thierry Gueorgiou. Kahe nädalavahetuse vahele jäi intensiivne lühirada, ühisstardist öine ja rohelises punktinoppimine. Laagrile pani punkti kaks võistlusstarti, mis oli põhiklasside peale kohale meelitanud peaaegu 400 sportlast. 

Maastikud on seal füüsiliselt rasked, nii tegin ainult ühel päeval kaks orienteerumist ja enamusel ühe ning kahel päeval ei käinud üldse kaardiga metsas. Viimasel nädalavahetusel toimunud võistlusteks värskust ei jagunud, kuid siiski sai väärt stardid, mis võiksid olla olemuselt küllaltki sarnased MK-dele.

Pärast viimast Norra võistlusstarti jääb 10 päeva MK esimese stardini ehk siis nädala jagu saab kadus olla ja siis uuesti Norra. Vahepealse aja sisse jääb traditsiooniline Jüriöö teatejooks, mis tänavu toimub Narvas.

Kritseldustega õppematerjalid:
(esimesed 3 teekondadeta)

1.päev Esimene treening oli mitmes mõttes väike šokk. Kuna piirkonda sai jõutud alles sisuliselt pimedaks, siis oli esimene treening kohe öine. Mitte just kodumaastikule minnes pole kõige targem mõte ehk sisseelamiseks on paremaid treeninguid. Aga kirsiks tordil oli konkreetsel maastikul päris palju lund ja seda hakkas treeningu ajal laialt juurde tulema ehk siis korralik jõulutunne oli ja nähtavus polnud parim.

Öise treeningu jõulud



2.päev 1.treening. Öösel sadanud lumi sulas nüüd hoolega krae vahele ja raja  lõpus oli lihtsalt külm, kuna olin läbimärg.




Trenni ajal oli lumi äragi sulanud, nii palju kui mahtus kogusin riietesse.



2.päev 2.treening. Rahulik reljeefikaardil orienteerumine. Ilm oli kuivaks keeranud.



3.päev. Lühirada. Ajavõtuga treeningvõistlus. Osa maastikust oli veel jääs. Esimene päev kui oli soojem ja päike paistis.

4.päev. Tavaraja treening ajavõtuga. Fookuses pikad etapid.

6.päev. Tugev lühiraja treening vihmasajus. 

7.päev. Öine ühisstart hajutusega rajal. Intensiivne. Helsingin Suunnistajad ja Kalevan Rasti meestega. Oli paremaid ja halvemaid hetki, kuid liidergrupi peas sai välja tuldud.


Muljete jagamine pärast treeningut.


8.päev. Mälestustes oli tegu keerulise maastikuga, kuna on küllaltki lame, kuid detailirohke. Sobilik oleks joonistada 2,5 meetri joonega 5 meetri joonega, kuid seda seal ei harrastata. Seega läksin oma nürkust lihvima ja just enamuses rohelises.

Lühiraja võistluse finišisirge. Pilt: Evely Kaasiku.

10.päev. Võistluspäev. WRE lühirada. Ajud jäid kolmandasse punkti, käisin kuuendas neid otsimas. Jäi järelemõtlemise ruumi.


11.päev. Võistluspäev. WRE tavarada. Üks suur viga ja mitmeid pudinaid. Keha kurnatud, siis läks selgelt fookus füüsilisele poolele ja orienteerumine oli korduvalt tagaplaanil. Kuid mahlad sai välja ja on millest taastuda. 




Huvitavatele orienteerumismaastikele lisaks leidus seal ka häid jooksuradu.

Kommentaare ei ole: