teisipäev, 18. august 2020

Nädal Soomes + teateliiga

Eelmise nädala lõpetas uhkelt Soomes toimunud teateliiga teine etapp. Kuid selleks, et natuke rohkem Soomes käik ära tasuks, siis tegin alates teisipäevast mõned orienteerumistreeningud Tampere piirkonnas.

Teisipäeval, pärast pikka reisi tegin sissejuhatuseks rahulikuma orienteerumise. Keha oli reisist küll väsinud, kuid hea oli pärast 11 kuu pikkust pausi taas Soomes orienteeruda. Kaardistus oli küll vanamoodne, kuid ka sellega tuleb hakkama saada.

teisipäeva õhtune treening


Kolmapäeval oli juba kahe intensiivse treeningu päev. Hommikul metsas o-lõigud ja õhtul topeltsprint. Metsamaastik oli väljakutsuv ja nõudis pidevat keskendumist. Vähemal endale tundus, et jõuan joosta või vähemalt eelmise päeva õhtuga võrreldes oli kontrast olemas. Orienteerumine püsis enam-vähem koos.

kolmapäeva hommikused lõigud Vorstijärve kaardil

vaade K-punktist







Õhtul planeerisin joosta kaks sprindirada. Täpselt treeningu ajaks hakkas ka vihma sadama, mis tekitas omad raskused. Näiteks ei saanud luupi kasutada, et nii mitmeski kohas info kiiremini välja lugeda ja kuiva jalanõuga mööda muru oleks ka kiirem olnud silgata. Rajad olid väljakutsuvad, kordagi ei saanud lihtsalt joosta, vaid tuli teha valikuid järgmiste etappide osas.

esimene sprint

teine sprint


Neljapäeva võtsin intensiivsuse poolest rahulikumalt. Hommikul orienteerusin 2001 MM maastikul ja õhtul käisin joostes Tampere kesklinna avastamas. 2001 MM nii maastik kui ka kaart on detailirohked ja nõuavad pidevat valvel olekut. Suures osas see ka õnnestus, kuid raja viimases osas läks keskendumine täiesti käest.

neljapäeva hommikune treening

MM 2001 maastikul said ristsed naeltega Icebugid

Reedel oli taas intensiivse treeningu päev. Plaanis olid hommikul o-lõigud ja õhtul rahulik sörk. Maastik oli suurepärane, parajal peitlik, samas joostav ja kaart oli hästi joonistatud. Jooksin lõigud kiiremini, kui ma seda lühiraja võistlusel teeksin, seega sai kombatud piire, mis mõnel korral karistatud sai. Paarist eksimusest hoolimata oli tegu väga hea treeninguga.

reede hommikused lõigud
toores ilu

maamärk kruusatee äärest


Laupäeva hommikul rahulik jooks, pärastlõunal autoreis Tamperest Mikkelisse ja õhtul taas rahulik jooks. Jalad olid Mikkelis joostes täiesti hapud ja rasked. Neli päeva metsas ja intensiivsus olid oma töö teinud.

Pühapäeval oli pidupäev ehk sai võistelda, oli hea võimalus joosta koos Soome klubikaaslastega teadet. Soomlastel on juba kolmandat aastat käimas teateliiga, mis tänavu koosneb kuuest etapist. Kui nädal varem vaatasin vesise suuga Tartust videoülekande näol võistlust, siis nüüd oli hea meel ise sellest osa võtta.

Stardis 47 võistkonda. Kangasala avavahetust jooksis klubi raudvara hulka kuuluv Jere, kes on tänavu olnud füüsiliselt heas seisus. Seda näitas ta ka kohe alguses, kui 1,5 km peal oli heal kuuendal kohal. Järgmises vaheajapunktis, mis oli 4,9 km peal, aga Jeret ei paistnud. Möödunud oli üle 10 minuti liidrist, aga ei midagi. Kuna võistlejad teleülekannet keskuses ei näe, rääkimata GPS ülekandest, siis oli teadmatus. Ühel hetkel tuli korraldajatelt info, et Jere oli korralikult jalga väänanud ja korraldajad tõid ta ATV-ga rajalt ära. 

Õnnetuste vastu ei saa, edasi pakkusid korraldajad, et saan teisele vahetusel startida 30 minutit pärast liidreid, kuid lõpuks lasti mind 12 minutit liidritele järgi. Tugevad olid läinud, kuid üritasin siiski korraliku pingutuse ja orienteerumise teha. Rajal sai mitmeid konkurente nähtud, kuid alati tundus, et kas nad on aeglasemad või lähevad kuhugi mujale.

Korraldajad hirmutasid võistlusinfos 300 tõusumeetriga, kuid peale neljanda punkti ülijärsu tõusu ei tundunud rajal väga palju tõusu olevat. Liblikas saingi korraks ühe kaare peal kiirematega koos olla, kuid minul oli veel pool sellest tegemata, kui nemad juba liikusid sealt minema.

Üldiselt tundus, et justkui saan orienteerumisega hakkama ja jalad pole ka kõige hullemad pärast intensiivsemat nädalat. Kuid nüüd analüüsi tehes näen, et nii mõnelgi etapi olen kaotanud aega. 

5.KP 40 sekundit - kaldusin teistega liiga paremale ja liikusin läbi liblika teise kaare, kuigi pidin otse minema.

11.KP 20 sekundit - kuna muidu oli olukord kontrolli all, siis pääsesin punkti juures ainult ehmatusega.

17.KP  60 sekundit - vale rajavalik, kuna etapp oli mul ette lugemata.

teate teekond


Muus osas ei saa nuriseda, need kaks minutit välja jätta ja suuremas konkurentsis joosta, siis võib võidu joosta küll. Kahju ongi pigem sellest, et sisse jäi tunne, et potentsiaal jäi realiseerimata. Kuid ei ole hullu, imelik on seda öelda keset augustit, aga hooaeg põhimõtteliselt alles algab, nii et võimalusi veel jagub.

Teateliiga koduleht

Võistluste koduleht

2.vahetuse GPS jälgimine (ka minu GPS on näha)

Tulemused

Kommentaare ei ole: