esmaspäev, 15. august 2022

22 tunniga 3 EMV-d

Taaskord see vana "hea" brutaalne nädalavahetus, kus laupäeval on sprint, pühapäeval sprinditeade ja nende vahel veel üks mahlane öine tavarada. Kuid enne kui ma oma arvamuse ja ettepaneku selle jaburuse osas välja toon, kirjutan enda tegudest.

Tervis läks Euroopa MV järgselt käest. Kusjuures tunnetasin seda juba EM teate eelsel õhtul. Mitte siis sellepärast, et oleksin end haigena tundnud, vaid et keha oli pingutustega viimase piirini viidud. Sprindi meeldetuletuseks ja lahtijooksuks EMV-deks osalesin Talllinna MV sprindil. Kogu nädala ja ka võistlusnädalavahetuse olin ma sisuliselt haige. Kindlasti ei soovita seda kellegil järgi teha, sest ka mina ise ei tea, millised võivad olla tagajärjed.


EMV SPRINT

Raja algus oli mitte sprinti tegevale (see aasta) paras väljakutse, just nende pöörete ja kiirenduste tõttu. Esimese punktiga andsin 10sekundit kohe ära, kui mingil põhjusel viimasel hetkel rajavaliku ümber tegin. Pärast alguse nikerdamist sai sisuliselt orienteerumine otsa ja sealt võinuks selle raja asemel samahästi staadionil 3km joosta. Kusagile võinuks mõne lindi panna või midagi välja mõelda, hetkel läks ainult jooksuvõimu hindamiseks. Tulemuseks WRE arvestuses 5.koht ja EMV arvestuses 4.koht, 9.sekundit jäi 3.kohast lahutama.

tulemused

GPS

EMV sprint tulemused



EMV ÖINE

Päevane sprint on tavaliselt öisele hästi mõjunud ja organism valmis pingutama. Kui eelmine aasta Saaremaal läks sooritus suuresti pealambist tekkinud jamade nahka, siis sellel aastal olen tänu heale toetajale Luna Groupile ja Mareld Pro Lighting lampidele probleemi elimineerinud. Pealambiks on 5000 lumenit välja andev isend ja varulambiks 2000 lumenine pealamp, mis mahub o-pükste tagumisse taskusse.

Stardi eelselt sain teada, et Lauri Sild siiski ei stardi, mis tähendas, et tugevat konkurenti pole, kes võitu ohustaks, samas tegi see natuke igavamaks võistluse. Olin oma peas valmistunud head lahingut andma, kuid Laurit polnud, siis keskendumise tase langes samuti. Sisuliselt oli teada, et kes see ikka ohustab, kui ise just midagi ekstra arulagedat kokku ei keera.

Kuna suvi on valge, kogu ettevalmistus oli EM-le ja nüüd viimasesse nädalasse ei hakanud ühtegi öist treeningut suruma, siis viimaseks lambiga metsas käimise korraks oli Jukola ehk kaks kuud tagasi. Osaliselt sellest tingituna oli minu raja algus tehniliselt väga rabe ja alles neljandast punktist sain orienteerumise sujuma. Suhteliselt algusest sain aru, et füüsiliselt ei ole keha valmis väga tõsiseks pingituseks. Päevane sprint oli veel üle elatav, kuid öösel jäin lõpuks mugavustsooni rada läbima.

Öises metsas näeb ka konkurente tihedamalt, nad lihtsalt paistavad tänu lambile paremini silma või nad ei julge maha jääda. Nii nägingi esimese konkurendina Andreas Kraasi pikal rabaetapil minust vasakul pool jooksmas. Kuna olin enda trajektooris 100% kindel, siis eeldasin, et nii põgusaks see kokkupuude ka jääb. 

Pärast raba olid head tehnilised etapid, kus orienteerumine sujus ja sain järgmised kaasvõistlejad kätte.

Selle raja maiuspala. Tagantjärgi tundub, et paljud mõtlesid kaheksanda etapi endale raskemaks, kui see oli reaalselt.

11.KP-s sain endale julgestuseks taha Rain Eensaare ja Kustu Künnapase. 13.etapi viimases osa rajavalikul jäi Kustu küll maha, kuna ilmselt ei näinud mind enam sõnajalgade vahelt, olid mõned sama pikad kui mina. Lohaga oleks see valik rohkem toitnud, kuid nüüd öösel siiski mööda teed.

15.etapi lõpus mäkke ronides tahtis mets väikest ohverdust ja tõmbas heinte tagant kuivanud oksaga sügava kriimu parema jala sääre peale ja sai pidama alles vasaku jala põlves. Läks õnneks, pääsesin kriimu, põrutuse ja natuke aega tuikava jalaga. 

Viimasel kaarel enne finišit hakkas raja algusele sarnaselt vigu sisse tulema. Nii 18. kui ka 19.punkti kätte saamiseks puudus selge plaan ja karistuseks käisingi punktirõnga ääre peal endaga aru pidamas ja maastikku klapitamas. Päeval naljalt sellist asja poleks juhtunud. Raja viimastel etappidel sain ka esimesed startijad kätte ja nii saigi väikese krossijooksu tundega koos Alar Kume ja Hannes Poolametsaga viimase punkti poole kihutatud. Rain ei jõunud minu vigu kaasa teha ja jäi viimasel kaarel omi toimetusi tegema.

Enamus rajale startinutest oleks jõunud ilmselt minuga ühte sammu pidada, aga õnneks toimus see võistlus eraldistardist ja lõpuks loeb individuaalsed oskused ning natuke õnne, et kes keda kinni püüab.

Sõjahaavad puhtaks ja poodiumi kõrgeimale astmele.

Kolm parimat öises metsas


 Maastik ja rada olid kindlasti EMV öise väärilised. Aitäh rajameister Mihkel Järveoja!

tulemused

GPS

EMV öise tavaraja tulemused


EMV SPRINDITEADE

Nii nagu teadetes ikka, iga liige peab tegema oma töö eeskujulikult, siis on lootust heale tulemusele. Peko oli selleks valmis ja eelmise päeva tulemuste põhjal võis omavahelist madistamist oodata Peko, Ilvese ja Võru klubide vahel. Esimestes vahetustest pakkusid ka teised konkurentsi.

EMV sprinditeate kolmandas punktis. Pilt: Lauri Sild

Minu ülesandeks oli töömehe vahetus ehk teine vahetus, kus tuleb lihtsalt oma ära teha. Sain viiendana rajale. Tegin oma valikuid, jätsin Hiiumaa seljataha, pikalt sain püüda Mercury välejalga. 15.etapil oleksin peaaegu auto alla jäänud, paneelmaja nurga tagant välja tulles tuli auto, õnneks ma ei olnud ninapidi kaardis. Reageerimisaega polnud, lihtsalt ehmatusest tegin sammu kõrvale, tädi litsus ka pidurit. Ei mäleta sellist napikat sprindis.

Raja lõpus lähenesin ka Ilvesele, kuid enne läbijooksu tegin 10 sekundise vea põõsaste vahel ja jäi püüdmata. Vahetuse andsin 3.kohal üle.

Sergei töötas meid teisele kohale ja Daisy andis endast kõik, kuid natuke jäi siiski võidust puudu. Kuid sellegipoolest head etteasted Emily, Sergei ja Daisy poole, vastutasuks saime läbiaegade parima sprinditeate tulemuse Pekole. 

tulemused

Sprinditeate GPS

Peko hõbedane tiim


EMV sprinditeate tulemused


Metsasprinterid


Ulme nädalavahetus, vähem kui ööpäevaga kolm sooritust. Ilma EM väsimuseta oleks olnud see lihtsam, kuid haigus lisaks, siis pigem asi, mida kodus mitte järgi teha. Kuid see selleks, enda valikud. Küll aga ei ole minu enda valik see, et 3 EMV ala on topitud teineteise otsa. Ajalooliselt peaks olema nii, et sprint ja öine pandi ühele nädalavahetusele, kuid kui 2014 tuli sprinditeade, siis see topiti otsekui loomulikult sinna juurde.

Tore küll, et saame kolm kärbest ühe hoobiga, kuid konkurents kannatab, pluss see läheb usinusvõistluseks, mitte oma ala parimate selgitamiseks. Või siis mitte usinusvõistlus, vaid lihtsalt jäetakse üks ala vahele, et siis järgmisel päeval särada. Kes väidab, et ole tugevam või et elu on valikute küsimus, siis see ei adu probleemi olemust.

Isiklikult olen võrrelnud varasemate aastate põhjal, et kui sprindis olen võrdne, siis pärast öiseid kaotan puhtalt füüsilisega 1 minuti neile, kes vahepeal öösel ei jookse. Ehk siis kui üks võistkond üldse öösel ei võistle ja teine võistleb, siis see võib olla 4 minutine füüsiline vahe. Ei tundu väga aus võistlus ja võrdsetel alustel konkurents.

Sellega seoses on mul ka ettepanek muuta nende kolme võistluse omavahelist paiknemist. Üks variant on teha sprindinädalavahetus ja eraldi öise nädalavahetus. Samas miks mitte kasutada sellist lahendust, kus näiteks sprint on samal laupäeval, kui on Jüriöö ja eraldi nädalavahetusel oleks samamoodi sprinditeade ja öine. Nii ei pea tekitama lisa nädalavahetusi kalendrisse ja ka koondise sportlased saaksid reaalselt ühe korraliku sprindi joosta kodumaa kamaral. Kõige selle juures ei pea sama nädalavahetuse üritused olema ühe klubi kanda.




Kommentaare ei ole: