teisipäev, 20. detsember 2022

Mikrogaini sügisetapid

Mikrogainid on sügise teises pooles andnud võimaluse liikuda kaardiga Tallinna erinevates linnaosades. Formaat on iseenesest jõukohane kõigile, saad stardis kaardi ja käid ühe tunni jooksul nii paljudes kontrollpunktides kui võimalik. Sisuliselt siis tavaline valikorienteerumine selle erinevusega, et punktidele on antud väärtused nagu seda on rogainis. Võiks ka öelda, et Mikrogaini näol on tegemist sprindirogainiga. 

Minu jaoks muudabki Mikrogaini huvitavaks just asjaolu, et kaardi saab alles stardi hetkel ja kuna aega ainult tunnike, siis pärast kiiret silmade kaardilt üle käimist ongi võimalus juba liikuma hakata. Planeering sünnib minu jaoks sisuliselt jooksu pealt, põhimõtteliselt väikeselt stressi foonilt. Sageli väga pikalt ette ei vaatagi, kuna saab kuidagi kvartalite või muude loogiliste valikute kaudu punkte läbida. Ühte kaardi äärt pidi ju lähed, teist äärt pidi tagasi. Suuremad mõttekohad ongi siis, kui punkt on justkui keset ei midagit, ei jää mineku ega ka tuleku teekonnale. 

Lõwenruhi etapil, vahetult enne starti teiste loomadega pilti tegemas.

Nüüd toon välja viie toimunud etapi kaardid teekonnaga. Põhimõtteliselt võiks öelda, et tegemist on lume tulekuga viies vaatluses. Mustamäel oli must maa, Karjamaal hakkas natuke mingit ollust tulema, Järvel oli mõnus kerge lumekiht juba maas, Lõwenruhis tuli juba hangedega arvestada ja Lasnamäel oli lumetormi järgselt lund juba küllaga ja kuni puudadeni.

Mustamäel sai veel päris sooja ilmaga joosta. Esimese korra kohta planeerisin stardi ja finiši piirkonna väheke ebapraktiliselt, kuid muidu normaalselt. Mustamägi oli võimalik lahendada kvartalite kaupa, kuna suurtest magistraalidest ausad sportlased igaltpoolt üle läinud. Paljud jõudsid kõik ära võtta, seega punkide enda väärtused rolli ei mänginud.

Mustamäe 8.novembril etapp


Karjmaal oli juba käimata nukataguseid rohkem ja seega avastamist rohkem, seda eriti pimedas ja lambiga. Huvitav oligi just see, et et ala oli mitmepalgeline, sai punkte võtta garaažide vahelt, tühermaalt, vana prügimäe otsast, pargist, mere äärest, paneelmajade vahelt, nii vana tööstusala territooriumil kui ka uuemate vahelt ja ka laste mänguväljakutelt. Ajaga läks kitsaks ja viimasel veerandtunnil tuli juba hakata arvestama, et kas ja kuhu jõuab. Üllatavalt keeruline oli kuidagi hoomata, et kui palju jõuab sellise mõõtkavaga liikuda. Mingi ports punkte jäi Karjamaal võtmata. Kuna maastik on suuremast liiklusest eemal, siis mõnus oli see, et oli võimalik sisuliselt valgufoori vabalt rada läbida.
Karjamaa 16.novembri etapp

Järve läks ludinal, keerulisem tühermaa ja haigla osa esialgu, lõpetuseks teist kaardi äärt pidi tagasi. Planeeringuga palju punkte lõppu polnud võimalik jätta, kuid õnneks ajaliselt tundus välja mängivat ja lõpuks saigi kõik punktid suhteliselt napi varuga ära võetud. Suur magistraal ja selle õigetest kohtadest ja hetkedel ületamine oli kindlasti oluline.
Järve 22.novembri etapp

Lõwenruhis oli juba eeldatavalt oodata pikki kvartaleid ja rajameister oligi jooksjate jaoks just seal suuremaid mõttekohti tekitanud. Iseenesest ei ole midagi hullu, kui planeering ei lähe ideaalselt, kuid kui oled juba asjas sees ja selle tunnikesega üritad enda optimaalset sooritust teha, siis tahes tahtmata aju hakkab ainult kõige paremaid variante otsima. Ilmselt kui see nii ei oleks, siis võiks Mikrogaini asemel niisama jooksma minna, nii et see on ainult positiivne.

Lõwenruh 9.detsembri etapp


Lövenruhis mõne sekundi kaarti vaatamas.


Minu jaoks viimane selle aasta Mikrogain toimus Lasnamäel Priisles, mis ilmastikuolude tõttu lükati edasi, kuid kuna mina isiklikult ei saa edasilükatud päeval osaleda, siis käisin niiöelda esialgsel päeval üksi jooksmas. Lumetormi järgne Lasnamägi oli ilus, mõnus ja kohati ka tuisuvaalude tõttu raske. 
Priisle etapp 13.detsember.




Lasnamäe Mikrogaini stardi eel. Väike, kuid pädev 2000lumeniga lamp on täpselt paras linnas jooksmiseks. Selle lambiga on kutsutud mind isegi jeesuseks, kui Löwenruhi etapil ümber tänavanurga jooksin. Sarnane intsident juhtus veel korra samal nädalal ja hakka või uskuma.

Lund oli rohkem kui küllaga. Majade juurest lund oli natuke roogitud. Paljud kõnniteed ja jalgrajad oli heal juhul sisse astutud. 

Lasnamäe ilu.

Rahulolev sportlane.


Infot Mikrogaini kohta leiab Facebookist https://www.facebook.com/mikrogain

Kommentaare ei ole: