neljapäev, 22. august 2019

MM Norras

Aasta tippsündmus on läbi. Emotsioonid on käinud seinast seina. Kuid alguses viimasest ettevalmistusest.

Üheksa päeva enne lühiraja eeljooksu tegin Uniküla maastikul viimase väga tugeva lõigutreeningu kaardiga. Tundsin end väga hästi ja ka kiirus oli ilmselt siiani aasta parim.

Kuus päeva enne eeljooksu osalesin Tartus Keveki staadionijooksusarja 1500m jooksus. Välja tuli ühtlane jooks, kus ringiajad kõikusid minimaalselt. Jooksu teise poole jõudsin ka üksi pingutada. Ajaks tuli 4:19,14, mis jääb eelmisel aastal joostud isiklikule alla 2 sekundiga.

Kolm päeva enne, täpselt samal päeval, kui reisisin Norra kohale, tegin lõigutreeningu samal maastikul, mis tuli modelil kasutusele. Soojendusjooksul mööda teed lendasin. Metsas lõikude ajal liikusin jõudsalt. Ebakindlust tekitas see, et kontrollpunkte ei olnud ja treeningule pani pitseri treeningu keskel lõigu ajal kaljunõlvast alla tulles libastumine ja kukkumine, mis jättis kogu nädalaks vasaku jala hüppeliigesele pitseri.

Päev enne eeljooksu oli modelil normaalne enesetunne, metsas liikumine oli puhas nauding.

Lühiraja eeljooksuks oli korraldajatel soojenduseks piisavalt suur maastikuosa, kus sai kaardiga ringi joosta. Sellest olenemata olin esimese kahe etapiga päris korralikult hädas, kuid vaeva ei teinud ainult orienteerumine, vaid stardipiikust alates oli keha tühja võitu ja puudus värskus. Kuid sain siiski orienteerumise sujuma ja füüsiliselt raskusest olenemata ei hakanud mõtlema selle peale, et sellise pingutusega finaali ei saa.
Lühiraja eeljooksu finišisirgel

Kuid nii enda kui ka Eesit o-publiku kahjuks rikkusin jooksu viimasel pikemal etapil, kus juba etapi keskosas olin ideaaltrajektoorist eemal, kuid sealjuures veel täiesti oma asukohast teadlik. Täielikult käest läks olukord raiesmikult metsa liikudes, kui mingil asjaolul liikusid silmad päris asukohast ideaaltrajektoori peal oleva asukoha peale ehk sisuliselt tekkis samastusviga. Natuke üle minutine viga oli tõsiasi ja meeleheitlik lõpuspurt ei aidanud enam midagi.
Lühiraja teekond


Finaalist jäin välja esimesena ja puudu jäi 13 sekundit. Sellega jäi unistus eelmisel aastal 24.koha ületamisest täitmata. Järgmine võimalus kahe aasta pärast.
Eeljooksu tulemused
Eeljooksu GPS



Muidu oleks lühiraja eeljooksu ja lühiraja finaali vahele jäänud paras kaks päeva puhkust ja siis järgmisel päeval teatevõistlus, siis finaali mitte pääsemise tõttu tuli kolme päevane paus. Aeg mille jooksul ei saa mitte midagi suurt ette võtta, kuid samas midagi peab tegema, et juured alla ei kasvaks.

Eesti meeskond oli väljas koosseisus mina, Lauri ja Timo. Avavahetuse ees mul mingit aukartust ei olnud, pigem oli murettekitav võimalik füüsiline seis, kuna lühiraja eeljooks oli füüsiliselt suhteliselt nutune.

Ilm oli suurepärane, 15 kraadi ja vihmast läbimärg mets. Rada algas kohe pikema etapiga, kus rivi tõmmati kohe pikaks, keskendusin oma punkti võtmisele ja õnnestusin täielikult. Ka järgmiste punktidega kuni läbijooksuni oli täiesti pildis. Grupp küll venis, kuid kõik korras.
Teate start golfiväljakult

Stardijärgne mudane liinialune

Läbijooksu tulin 11.kohal, liidrist 22 sekundit, kuid läbijooksul tegin aga jooksu suurima vea. Minu ees oli poolakas ja siis 6 sekundiline vahe. Tegin meeleheitliku kiirenduse, et tekkinud vahe kinni joosta, tagantjärgi vaadatuna jooksin Polari kella andmetel 200m 30 sekundiga. Tegemist oli hetkega, kus tahtmine oli liidritega jätkata nii suur, et olin valmis tegema selleks ükskõik mida.
Läbijooksul

Läbijooksul

Kuid nüüd sellest, et miks see oli suurim viga. Sellisel kiirusel liikumine polnud nii või naa vajalik selle võistluse juures, kuid pärast läbijooksu tuli täpselt see sama mudane liinialune, pehme metsaveo tee, ,mis stardiski ja lõpuks veel korralik tõus otsa. Ma lihtsalt jooksin end kinni ja puudus võimalus sellest taastuda, kuna maastik läks füüsiliselt nii raskeks. Maksin korralikult lõivu, kuid üritasin tõusu otsa teistega koos pingutada.

Tulemuseks oli see, et olin nii pehme, et puudus piisav värskus kaardi lugemiseks ja plaani teostamiseks. Kukkusin rongist välja, tegin kahe punktiga järjest lisakaared, nägin küll teisi jooksjaid, kuid need ei olnud enam need tegijad, kellega alguses koos pingutasin. Jätkasin nendega, aitasin ise vedada, kuid eest oli võimatu saada, lihtsam oli grupis olla. Viimasel pikal etapi puhul olin plaaninud tee peale keerata, kuid kuna grupp läks otse, siis ei hakanud midagi lisaks leiutama. Andsin Laurile vahetuse üle grupis, kus joosti kohtadele 17-24, kaotust vahetuse liidrile 3:20.
Teate teekond


Lauril oli füüsiliselt täiesti tühi minek ja andis Timole vahetuse üle 27.kohal, kaotust kahjuks juba 15:06. Timo tõstis meid kohale 18 ja kaotus võistluse lõpuks 18:29. Jah, tegu polnud kindlasti sellega, miille järgi sai mindud. Lendasime lati alt läbi. Ja see, et Lauril teine vahetus täielikult ebaõnnestus ei lohuta mind karvavõrdki, kuna mina läksin oma jooksu tegema.
Teate 1.vahetuse GPS
Teate tulemused

Kolm kanget

Selline oli tänavune MM. Kui eelmise aasta MM-i sai positiivsete nootidega kokku võtta, siis tänavu selleks võimalus puudub.  Lühirajal finaali mitte pääsemine ja teate grupist maha jäämine on selge ebaõnnestumine. Ainuke positiivne asi kogu asja juures on see, et motivatsiooni see häid tulemusi saavutada ei kahandanud ja kui jalad vastu peavad, siis tiitlivõistlustelt näeb tulevikuski häid sooritusi.

Kommentaare ei ole: